top of page

Vaihto-opiskelun rahoitus

  • Writer: emilialeksandra
    emilialeksandra
  • 7.4.2021
  • 1 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 12.1.2022

Opintolaina, asumistuki, apuraha? Kuinka vaihto-opiskellessa oikein tulee toimeen ja millaisiin tukiin on oikeutettu? Tukien ja avustusten määrä riippuu paljon tilanteesta, mutta yritän parhaani mukaan avata tilannetta omalla kohdallani. Tukien yms. lisäksi olin säästänyt rahaa, jota ei tosin tähän mennessä ole tarvinnut käyttää vallitsevien rajoitusten vuoksi, toisin sanoen, rahaa ei ole pystynyt tuhlaamaan samalla tavalla kuin normaalissa tilanteessa.

 

Opintoraha


Opintoraha vaihto-opiskellessa on saman suuruinen, kuin Suomessakin opiskellessa. Se on veronalaista tuloa, josta itse olen kuitenkin päätynyt jättämään ennakkopidätyksen maksamatta. Opintorahan määrä ennen veroja on tarkalleen 252,76 e/kk.



Asumislisä


Ulkomailla opiskellessa on oikeutettu asumislisään, jonka suuruus on 210 e/kk. Asumislisän saamiseksi on asuttava ulkomailla vuokralla ja oltava asumismenoja. Etä-opiskelua varten lisää ei ymmärtääkseni siis myönnetä. Alhaisen vuokratason maissa lisän osuus voi olla hieman pienempi.



Opintolaina


Vaihto-opiskelun aikana on mahdollisuus nostaa korotettua opintolainaa, jonka suuruus on 800 e/kk. Laina on siis 150 e/kk suurempi kuin Suomessa opiskellessa.



Erasmus-apuraha


Erasmus-apurahaa haetaan yleensä oman yliopiston kautta, mutta toimintatavat yliopistojen välillä vaihtelevat paljon. Erasmus apurahan suuruus on 420/470 e, jokaista kokonaista opiskelukuukautta kohden kohdemaasta riippuen. Omalla kohdallani tämä summa on 420 e, ja apuraha maksettiin yhdessä erässä viimeistä erää lukuunottamatta, joka maksetaan vasta vaihdon jälkeen.


Yhteensä tukia, lainaa, apurahaa minulle maksetaan n. 1682 e/kk. Tällä rahalla tulee tosiaan jo ihan hyvin toimeen, mutta säästöjen keräämistä suosittelen, jos vaihdossa haluaa vapaa-ajallaan tehdä ja nähdä enemmän kuin Suomessa normaali arjessa. Minulle sekä opintolaina ja erasmus-apuraha maksettiin yhtenä könttänä, joten oman rahankäytön suunnittelu on tärkeää, jotta ei ehdi kaikkea tuhlata uutuudenviehätyksessä ennen vaihdon viimeisiä kuukausia. Tämä on toistaiseksi tosiaan ollut helppoa, koska täällä lockdown on pitänyt tähän asti kiinni ravintolat, baarit, kaupat ja muut aktiviteetit. Nyt kun edellä mainitut palvelut alkavat portaittain aueta, uskoisin myös rahankäytön kasvavan.




コメント


Kysyttävää?

Kiitos viestistäsi!

IMG_2298.heic
bottom of page